Geen Poll

Er is op dit moment geen poll.


Wat is de NSAC?

‘NSAC’ staat voor de Nederlandse Studenten Alpen Club. De NSAC is in 1971 opgericht als sportkoepel die de Studenten Alpen Clubs (SAC’s) vertegenwoordigd.

Net als iedere SAC heeft de NSAC ook een bestuur: het DB, ofwel het Dagelijks Bestuur. Dat zijn 6 á 7 man die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van het NSAC-beleid. Alle SAC-besturen vormen samen het ‘Algemeen Bestuur’ en grote beslissingen worden in de ‘AB’-vergaderingen genomen, zoals jouw SAC een Algemene Leden Vergadering kent. Daarmee ben je als SAC-lid dus ook, indirect, lid van de NSAC.

Er is echter meer te doen dan het DB alleen aan kan, dus worden ze actief ondersteund door een aantal commissies. Bijvoorbeeld door de ZP- en WP-commissie, de SAC-server commissie of de Materiaalcommissie.

Wat doet de NSAC?

De NSAC helpt in de materiaalinkoop van de SACs, financiert opleidingsactiviteiten en intersaciale activiteiten, begeleidt het overleg tussen de opleidingscommissies, organiseert examenweekenden en nog veel meer. Ook organiseert de NSAC ieder jaar alpiene cursussen en de NSAC zomercamping.

Simpel gezegd verricht de NSAC "werkzaamheden in het algemeen belang van de SAC’s". Zo vertegenwoordigen ze de SAC’s bij de NKBV, StudentenSport Nederland en bij buitenlandse klimbonden en kunnen SAC’s bij de NSAC terecht wanneer zij een probleem signaleren dat breed opgepakt moet worden.

Activiteiten die ieder jaar door een andere SAC georganiseerd worden, máár voor iedere SAC toegankelijk zijn, worden vaak georganiseerd namens de NSAC. Wat te zien valt aan de aanwezigheid van de NSAC-vlag op deze activiteiten, welke dan ook een eigen site hebben. Zeer bekend zijn:  

Wat doet de NSAC voor jou?

Je kunt met de NSAC op reis. Zowel in de zomer als in de winter organiseert de NSAC cursussen. Geen luxereisjes, maar een actief programma waarbij je alle kennis en veiligheidstechnieken bij worden gebracht die je nodig hebt om veilig te alpineren. Het aanbod verschilt per jaar, maar alle disciplines komen aan bod: bergbeklimmen, toerskiën, off-piste skiën, ijsklimmen en meer. Kijk voor meer gedetaileerde informatie op: Zomer (ZP), Winter (WP).

Daarnaast kun je de NSAC aanschrijven wanneer je een activiteit organiseert en daarvoor subsidie wilt ontvangen. Je activiteit moet dan aan enkele voorwaarden voldoen, maar de belangrijkste is dat je er andere SAC’s actief bij betrekt. Meer informatie daarover staat hier.

Meer informatie over de NSAC of bij vragen: check de NSAC website of stuur een mail naar het DB.


Sponsored by: Grip Klimcentrum Nijmegen, Café BEER & bites, Kathmandu