Geen Poll

Er is op dit moment geen poll.

Wat is alpien klimmen?

Alpien is de tak van de bergsport waarbij het vooral gaat om het beklimmen van bergen zoals de Mont Blanc. Hierbij gaat de tocht over gletsjers, sneeuwvelden, graten en rotsblokken. Klinkt dit eng? Geen nood, want alpineren kun je leren en wel door mee te doen aan één van de vele, door de NSAC georganiseerde, alpiene cursussen.
 

"Alpien Klimmen; een korte impressie"

"De wekker gaat en ik open mijn ogen. Het is 3 uur 's nachts en ik vraag me weer eens af waarom ik in hemelsnaam zo vroeg opsta. Als ik de tent open doe, weet ik het zeker. Het zou donker moeten zijn, maar de volle maan produceert zo veel licht dat er van donkerte weinig sprake is. Vanuit de tent kijk ik tegen geweldige bergen aan, maar ons doel van vandaag, de Arete de Rochefort, ligt verstopt achter de Dent du Geant. Wat een uitzicht!

We lopen over de Arete de Rochefort. Wat een ervaring! Links kijk je neer op de grootste gletsjer van het Mont Blanc massief, de Mer de Glace. Je ziet een duidelijk zomer- en winterpatroon in de gletsjer die 3000 meter onder ons ligt. Rechts ligt Italië en is het groen en heuvelachtig, terwijl het links toch nog allemaal hoog-alpien terrein is. De graat waar we overheen lopen is messcherp: goed opletten dus. Geconcentreerd lopen en klimmen we door, terwijl we genieten van deze fantastische omgeving. Bij dit soort tochten moet ik altijd denken aan de mensen die voor het eerst hier gelopen hebben. Wat een respect heb ik voor die mensen!

Op de top kijken we rond en ik verwonder mij weer eens over de pracht van het landschap. Hier sta je om 3 uur 's nachts voor op, hier doe je het voor. Samen met 2 vrienden op een top na een prachtige tour in een geweldige omgeving. We eten en drinken wat en maken ons op voor de terugtocht. Terug naar de tent, door de zinderende hitte van de zomer, waar onze uit sneeuw gehakte koelkast lekker eten voor ons koud houdt en waar we onze verdiende rust kunnen vinden."
Door Mark van der Meijden


Voordat je zelfstandig alpien kunt gaan klimmen moet je, net als bij sportklimmen, eerst één of meerdere cursussen gevolgd hebben. Deze cursussen kan je via de NSAC volgen. Aangezien de Alpen net wat verder weg zijn dan de klimhal of Freyr, zal je leerproces wat trager verlopen, simpelweg omdat je per jaar minder vaak in de Alpen komt. Voor het alpiene klimmen heb je dan ook net wat meer geduld nodig en is het erg belangrijk dat je je opleiding serieus neemt. Maar daar krijg je dan ook wel onvergetelijke ervaringen voor terug, zoals je hierboven hebt kunnen lezen. Lees dan ook snel hier verder om erachter te komen wanneer JOUW alpien avontuur kan beginnen!


Sponsored by: Grip Klimcentrum Nijmegen, Café BEER & bites, Kathmandu