Geen Poll

Er is op dit moment geen poll.

De NijSAC, wat is dat?

NijSAC is de afkorting voor de Nijmeegse Studenten Alpen Club welke is opgericht op 15 maart 1984. Een aantal Nijmeegse studenten besloot toen dat Nijmegen niet langer achter kon blijven bij de andere studentensteden, waar al veel langer Studenten Alpen Clubs actief waren. Sindsdien is de NijSAC uitgegroeid tot een vereniging met ongeveer 150 leden en donateurs, waarvan een derde zeer actief hun hobby, het klimmen, binnen de NijSAC uitoefent.

De NijSAC houdt zich voornamelijk bezig met sportklimmen en in mindere mate met wandelen en alpinisme. Simpelweg omdat de vereniging het gehele jaar gebruik kan maken van de klimmuur op het Universitair Sportcentrum en de klimhal in Dukenburg. Daarnaast zijn er in heel Nederland legio indoor-klimhallen, waar men het sportklimmen veelvuldig kan beoefenen.
Echter zien we het klimmen in de indoor-klimhallen eerder als training voor datgene wat we het liefste doen: buiten klimmen! Regelmatig worden klimweekenden in een van de ons omringende landen georganiseerd. Uiteraard zijn België en Duitsland het meest voor de hand liggend, maar ook naar Luxemburg, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk of Italië wordt wel eens afgereisd. Hier kun je je dan, temidden van een prachtige natuur, uitleven op de mooie rotsen.
Het klimseizoen loopt eigenlijk het gehele jaar door. Van maart tot en met november wordt er in onze buurlanden geklommen, maar in februari wordt koers gezet naar het verre Zuiden om aldaar onder het genot van de laatste prille zonnestralen te klimmen. Het klimseizoen telt ongeveer 15 officiële, door de NijSAC georganiseerde klimweekenden (waarvan 3 open introductie weekenden), maar het komt ook veelvuldig voor dat leden zelfstandig er op uit trekken.

De zomervakantie is dé periode waar ieder lid elk jaar weer naar uitkijkt, want dan lonken de Alpen weer met hun prachtige toppen, graatjes en wandelpaden. Vanuit de Nederlandse Studenten Alpen Club (de overkoepelende vereniging waar alle andere SAC's onder vallen) wordt dan elk jaar de NSAC camping georganiseerd waar je als SAC-lid goedkoop in de Alpen kunt verblijven om van daar uit samen met andere SAC-leden leuke alpiene tochten te maken of heerlijk te gaan sportklimmen. Ook organiseert de NijSAC zelf een vergelijkbare camping na de NSAC camping, waar alle NijSAC'ers zich verzamelen om samen de bergen in te trekken.

Naast deze klim- en alpiene activiteiten is de NijSAC natuurlijk bovenal een gezellige vereniging, die regelmatig activiteiten organiseert ergens te Nijmegen en elke tweede donderdagavond van de maand samen komt in Stadscafé Tout voor een heerlijk biertje. Kortom: de NijSAC is een vereniging, waarbinnen je je op een gezellige, sociale manier kunt bezighouden met je hobby, de klimsport.

Meer informatie vind je op de introductie site die speciaal is bedoeld voor potentiële en nieuwe leden.


Sponsored by: Grip Klimcentrum Nijmegen, Café BEER & bites, Kathmandu